Élelmiszeripari laboráns - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari laboráns
-
A szakképesítés OKJ száma:
31 541 03
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
-
A szakképesítés szintje:
alsó középfokú részszakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Élelmiszergyártás
-
A szakképesítés típusa:
részszakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
31_541_03_elelmiszeripari_laborans.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
- Élelmiszeripari laboráns
- Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns
A Élelmiszeripari laboráns szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az élelmiszeripari laboráns képes a szakmai ismereteikre támaszkodva az élelmiszer-ipari nyersanyagok, félkész és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezni és elvégezni, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldani és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíteni.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
a munkaterületet előkészíteni - mintát venni - minták előkészítését végezni - a munkafolyamatot előkészíteni - alapméréseket végezni - laboratóriumi eszközöket használni - minták összetételének minőségi meghatározását elvégezni - minták összetételének mennyiségi meghatározását elvégezni - adminisztrációs munkát végezni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari laboráns képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Iskolai előképzettség:
alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
40%-elmélet
60%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 0 év
Minimális óraszáma: 640-960 óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 31 541 03 azonosító számú, Élelmiszeripari laboráns megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10891-12 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
- 10892-12 Élelmiszeranalitika
- 10893-12 Élelmiszeranalitikai vizsgálatok
A Élelmiszeripari laboráns komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu