Élelmiszeripari gépésztechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
-
Szakképesítés megnevezése:
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
A szakképesítés OKJ száma:
54 521 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
-
A szakképesítés szintje:
emeltszintű szakképesítés
-
A szakképesítés tanulmányi területe:
Gépgyártás, műszer- és fémipar
-
A szakképesítés típusa:
szakképesítés
-
Szakmacsoport:
Élelmiszeripar
-
A szakképesítésért felelős miniszter:
élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
54_521_01_elelmiszeripari_gepesztechnikus.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3116
Gépész technikus
- Élelmiszeripari gépésztechnikus
A Élelmiszeripari gépésztechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében élelmiszeripari gépek és berendezések üzemebe-helyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
felismerni a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit - élelmiszeripari üzemek gépsorait üzembe helyezni, üzemeltetni, karbantartani, javítani - ellenőrizni a gépegységek működését - felmérni a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat - szét-, és összeszerelni a gépet, berendezést - felismerni az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését - egyszerű alkatrészt elkészíteni kézi és gépi alapeljárásokkal, hegesztéssel - kiválasztani a feladatnak megfelelő anyagminőséget - használni a gépészeti szabványokat - munkája során betartani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat - az élelmiszeripar különböző ágazataiban a technológiai folyamat legfőbb jellemzőit felismerni - vállalkozási tevékenység alapvető feladatait elvégezni
A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés
Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
34 582 09
Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő
szakképesítés
A képzés feltételei
A Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Bemeneti kompetenciák:
nincs
Iskolai előképzettség:
érettségi végzettség
-
Szakmai előképzettség:
nincs
-
Előírt gyakorlat:
nem
-
Pályaalkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Szakmai alkalmassági követelmények:
szükségesek
-
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
szükségesek
-
Szintvizsga:
nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160
Elmélet/gyakorlat aránya:
60%-elmélet
40%-gyakorlat
Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Minimális óraszáma: nincs óra
Választható képzési formák:
Iskolarendszeren
kívüli, adott óraszámú
képzés
(tanfolyami
képzés)
A(z) 54 521 01 azonosító számú, Élelmiszeripari gépésztechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10925-12 Agrárműszaki alapok
- 10923-12 Gépek karbantartása, vezérlése
- 10924-12 Élelmiszeripari géptan
- 10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek
- 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
A Élelmiszeripari gépésztechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a
már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi
hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu