Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
- A szakképesítés OKJ száma: 55 541 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
- A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
-
Az SzVK letöltése:
55_541_01_bor_es_pezsgogyarto_szaktechnikus.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Bor- és pezsgőgyártó technikus
- Bor- és üdítőital-ipari technikus
- Borászati technikus
A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus feladata a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányítása, szervezése, a termék menedzselése, csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatok ellátása, önálló vállalkozás indítása és működtetése. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. Részfeladatokat lát el a minőségbiztosítási, minőség-ellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében. Betartja és betartatja a minőségi, a munka- és környezetvédelmi és a higiéniai előírásokat, továbbá alkalmazza az EU szőlészeti ésborászati szabályozását.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit - megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását - elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását - elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását - mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni - bort tárolni, kezelni - borkülönlegességeket készíteni - szénsavas borokat készíteni - bort palackozni - bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal - gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni - bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni - munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat - gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről - betartani és betartatni a higiéniai szabályokat - baleset esetén az előírások szerint eljárni