Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Szeretnél értesítést kapni hol és mikor indul a(z) Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés?

Kedves Érdeklődő!

Az alábbi adatok megadásával próbáljuk az Önnek legmegfelelőbb tanfolyamot, képzést, képző intézményt megtalálni!

Hozzájárulok, hogy adataimat képző intézmények részére eljutassák!* 

* Kötelező mező

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
A szakképesítés OKJ száma: 55 541 01
Megfeleltetés: Bor- és pezsgőgyártó technikus
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Feor száma: Feor megnevezése: Betölthető munkakörök:
3113Élelmiszer-ipari technikusBor- és pezsgőgyártó technikus
Bor- és üdítőital-ipari technikus
Borászati technikus


Ágazati besorolás: Élelmiszeripar
A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
Jegyzékbe kerülés éve: 0
Az SzVK letöltése: 55_541_01_bor_es_pezsgogyarto_szaktechnikus.pdf

A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus feladata a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányítása, szervezése, a termék menedzselése, csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatok ellátása, önálló vállalkozás indítása és működtetése. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. Részfeladatokat lát el a minőségbiztosítási, minőség-ellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében. Betartja és betartatja a minőségi, a munka- és környezetvédelmi és a higiéniai előírásokat, továbbá alkalmazza az EU szőlészeti és
borászati szabályozását.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmaelvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit - megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását - elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását - elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását - mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni - bort tárolni, kezelni - borkülönlegességeket készíteni - szénsavas borokat készíteni - bort palackozni - bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal - gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni - bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni - munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat - gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről - betartani és betartatni a higiéniai szabályokat - baleset esetén az előírások szerint eljárni

Kapcsolódó szakképesítések:

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés:
Azonosító száma: Megnevezése: A kapcsolódás módja:
54 541 02Élelmiszeripari technikusszakképesítés

A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: nincs
Iskolai előképzettség: nincs
Szakmai előképzettség: Élelmiszeripari technikus
Előírt gyakorlat: nem
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
Szintvizsga: nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Maximális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Esti
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Az 55 541 01 azonosító számú, Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


10905-12 Szőlőtermesztés

10906-12 Borászati technológia

10907-12 Borászati gépek


A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Vizsgabor készítése (bővebben a 7. Egyebek fejezetben).

A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus résszakképesítések:

-

A Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus ráépülések:

-



Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu