Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés

Általános adatok

  • Szakképesítés megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
  • A szakképesítés OKJ száma: 55 541 01
  • Megfeleltetés:
    A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint
  • A szakképesítés szintje: emeltszintű szakképesítés-ráépülés
  • A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • A szakképesítésért felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter
  • Az SzVK letöltése: 55_541_01_bor_es_pezsgogyarto_szaktechnikus.pdf

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök

Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
3113
Élelmiszer-ipari technikus
  • Bor- és pezsgőgyártó technikus
  • Bor- és üdítőital-ipari technikus
  • Borászati technikus

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus feladata a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányítása, szervezése, a termék menedzselése, csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatok ellátása, önálló vállalkozás indítása és működtetése. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. Részfeladatokat lát el a minőségbiztosítási, minőség-ellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében. Betartja és betartatja a minőségi, a munka- és környezetvédelmi és a higiéniai előírásokat, továbbá alkalmazza az EU szőlészeti és
borászati szabályozását.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

elvégezni és irányítani a szőlő éves munkáit - megtervezni és irányítani a szőlő betakarítását - elvégezni és irányítani a szőlő átvételét, feldolgozását - elvégezni és irányítani a must kezelését, javítását, tartósítását - mustot erjeszteni, fehér- és vörösbort készíteni - bort tárolni, kezelni - borkülönlegességeket készíteni - szénsavas borokat készíteni - bort palackozni - bort minősíteni érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal - gyártási és hatósági dokumentációkat vezetni - bormarketing, borturizmus feladatait tervezni, végezni - munkája során betartani és betartatni a tűzvédelmi, munkavédelmi szabályokat - gondoskodni a hulladékok, veszélyes hulladékok szabályszerű elhelyezéséről - betartani és betartatni a higiéniai szabályokat - baleset esetén az előírások szerint eljárni

A kapcsolódó szakképesítés, résszakképesítés, szakképesítés ráépülés

Azonosító száma
Megnevezése
A kapcsolódás módja
Nincs kapcsolódó szakképesítés

A képzés feltételei

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák:
nincs

Iskolai előképzettség:
nincs

  • Szakmai előképzettség: Élelmiszeripari technikus
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

50%-elmélet
50%-gyakorlat

Szakképzési évfolyamok száma: 1 év
Minimális óraszáma: 480-720 óra

Választható képzési formák:

Nappali
Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)
Esti

A(z) 55 541 01 azonosító számú, Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10905-12 Szőlőtermesztés
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10907-12 Borászati gépek

A bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes
letétele.
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített
tantárgyak - a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint - egyenértékűek az adott
követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
Vizsgabor készítése (bővebben a 7. Egyebek fejezetben).

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu