Általános laboráns - OKJ 2016-ig tanfolyam, képzés
Általános adatok
- Szakképesítés megnevezése: Általános laboráns
- A szakképesítés OKJ száma: 31 524 01
-
Megfeleltetés:
A 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet szerint - A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
- A szakképesítés tanulmányi területe: Vegyipar
- A szakképesítés típusa: részszakképesítés
- Szakmacsoport: Vegyipar
- A szakképesítésért felelős miniszter: szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter
- Jegyzékbe kerülés éve: 2006
-
Az SzVK letöltése:
31_524_01_Altalanos_laborans.pdf
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök
Feor száma
Feor megnevezése
Betölthető munkakörök
- Festékvizsgáló laboráns
- Gyógyszeripari (finomvegyipari) laboráns
- Gyógyszervizsgáló laboráns
- Laborasszisztens, vegyészet
- Vegyészeti laboráns
A Általános laboráns szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
Az általános laboráns vegyipari jellegű laboratóriumban leírások, szabványok alapján felsőbb szakmai irányításés felügyelet mellett végzi munkáját. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, és előkészíti a
mintákat vizsgálatra. Gondoskodik a vegyipari laboratórium rendjéről, az eszközök tisztaságáról. Vegyipari
vizsgálati laboratóriumban fizikai vizsgálatokat, valamint klasszikus analitikai elemzéseket készít elő és végez.
Közreműködik az anyagok laboratórium körülmények közötti előállításában, a munka előkészítésében. Munkáját
a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.
A részszakképesítéssel rendelkező vegyipari üzemi- és kutató laboratóriumokban alapvető laboratóriumi
tevékenységeket végezhet szakmai irányítás mellett.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
előkészíteni a vizsgálatokhoz szükséges vegyszereket, anyagokat, eszközöket meggyőződni a munkavédelmi eszközök meglétéről és használhatóságáról mintákat venni vagy átveszi a vizsgálandó mintákat vegyipari laboratóriumi vizsgálatok előkészítését végezni vegyipari laboratóriumban, vagy külső helyszínen elvégezni a minták előírás szerinti vizsgálatait minőségi és mennyiségi analitikai munkát végezni vegyipari laboratóriumi szabvány vizsgálatokat végezni preparatív laboratóriumi munkát végezni elvégezni a szilárd anyagok, folyadékok és a gázok mennyiségi és minőségi elemzésével kapcsolatos előkészítő munkát dokumentációs feladatokat végezni gondoskodni a laboratórium álatalános rendjéről elvégezni a laboratóriumi eszközök, berendezések rá vonatkozó karbantartási feladatait alkalmazni és betartani a környezetvédelmi előírásokat, és szabványokat